Akoestiek

Akoestiek

Volgens Wikipedia: Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. De akoestiek heeft zeer veel praktische toepassingen.

Akoestiek

Akoestiek

Onlangs ging ik kijken bij een studio die wilde weten hoe ik dacht over eventuele werkzaamheden daar.

Een mooi pand, met mooie spullen (zoals een vette Avid S6 Protoolscontroller, goeie interfaces) maar de akoestiek liet helaas veel te wensen over. Dat kom je dus toch nog best vaak tegen. Of een ruimte met heel veel vroege reflecties, of een zo goed als “dode” ruimte. Zelden kom je een te gekke akoestische controlekamer en / of opnamevloer tegen. Ook daar wordt blijkbaar toch te licht over gedacht. Ik ken lang niet alle studios in Nederland, maar waar ik het akoestisch voor elkaar vind is bij bij mezelf en bijvoorbeeld Wisseloord, die daar ook bekend om staat, maar daar is ook serieus geld aan besteed om de klank al goed te maken.

Akoestiek aanpassen

Er zijn 2 situaties waarin je je ruimte akoestisch laat “meten”. Met behulp van computerapparatuur, pieptonen, ruisgenerators etc kan worden gemeten waar de knelpunten in een ruimte zitten, Vervolgens ga je aan de hand daarvan kijken hoe je dat aan gaat pakken. Je gaat je dus je bestaande ruimte aanpassen. De andere situatie is de situatie waar nog niets is. Je haalt een akoesticus in huis, laat hem weten hoeveel vloeroppervlak je hebt voor bijv. je controlekamer, en hij gaat voor jou een akoestisch zo ideaal mogelijke ruimte ontwerpen. Een aannemer (vaak een bekende van de akoesticus omdat die ze al eerder met elkaar gewerkt hebben) bouwt volgens dat ontwerp en wanneer alles klaar is, zal de akoesticus een meting doen om te checken of alles klopt en te finetunen.

Het kan allebei werken

Situatie 2 lijkt mij de beste oplossing, je bouwt eerst de ruimte om je apparatuur heen. Situatie 1 is uiteraard de meest voorkomende. Zoals gezegd, er zijn maar weinig studios waarvan het pand bij oplevering ook als studio begonnen is. Maar dat hoeft niet verkeerd te zijn, kijk maar naar Avatar studios, wat voorheen “the Powerstation” heette omdat het in een voormalig energiegebouw zit. Ook vaak zie je dat mensen hun mengtafel, speakers en outboard in een ruimte zetten en dat is dan de controlekamer. Dat kan ook goed uitpakken, maar soms dus ook heel slecht. Werkt je ruimte redelijk, dan kun je hem aardig finetunen met akoestische produkten van fabrikanten als Auralex, Primacoustic of Ghost en toch ook tot hele goede resultaten komen. Maar bedenk je voor je ergens mee begint: Akoestiek is een bepalende factor bij alles wat je in je controlekamer of opnamevloer doet!

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Hieronder zie je alle filmpjes die ik gebruikt heb bij de lessen over akoestiek:

Hoe geluid werkt in een ruimte:

Waar zou ik mijn absorbers moeten ophangen?

Hoe werken je hersenen met geluid?

Staande golven door een touwtje:

Geluidsgolven nabootsen in water:

Een zogenaamde Rubens Tube, staande golven in een buis,

En nog een leuke van een Rubens Tube:

———-

Uit de serie Architectural Acoustics, deel 1 tm 4

Materiaal

Absorptie

Reflectie

Geluid in een ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *