Verwarrend: Wat is nu eigenlijk een decibel?

Decibel

Het blijft lastig om te zeggen wat een decibel nu eigenlijk is.  Vraag een engineer wat het is en 99 van de 100 keer krijg je een ander antwoord, maar wel een antwoord wat veel lijkt op het vorige. Dat komt omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Bijna niemand kent alle vormen van dB want je hebt ze nooit allemaal nodig. Ik gebruik zelf vaak dBfs, dBtp, dBm, dBv, dBa, en dus weet ik hoe ik ze moet inzetten. Maar er zijn nog veel meer vormen dBs. en je hebt ook nog LU, Lufs, LKFS di er eigenlijk ook best veel mee te maken hbben.

Decibel

Analoge en digitale referentieniveau’s

Er zijn inmiddels zoveel verschillende schalen die je vertellen welke waarde een bepaalde decibel heeft. dBfs, dBtp, dBu, dBm, dBFS…Zelf blijf ik het lastig vinden want er zijn te veel waarheden wanneer het op dB’s aankomt. Kan ook niet anders. Ga maar na: op de meeste tafel zit niet alleen een VU meter, maar ook een PPM. en in Pro Tools heb je de K-norm, of de Pro Tools classic norm…hoe zit dat nou?

Wikipedia

Op Wikipedia zegt men dit over de dB:

De decibel, symbool dB, is geen eenheid, maar is een verhouding op een logaritmische schaal. Daarbij betekent 0 dB een verhouding 1, dus gelijkheid. Elke verhoging met 10 decibel betekent een vergroting in vermogen of energie met een factor 10. Een verhoging met 20 dB betekent dus een factor 100, een verhoging met 30 dB een factor 1000 enz. Vooral verhoudingen van vermogens worden uitgedrukt in dB.

De decibel dankt zijn naam aan de bel (meervoud bels, genoemd naar Alexander Graham Bell). Eén decibel is namelijk één tiende van een bel. De bel is echter een weinig gebruikte aanduiding.

dB Converter

Hopelijk brengt deze site een beetje inzicht in de chaos die de dB om zich heen gecreeerd heeft. Je vindt hier allerlei conversiemogelijkheden die de waarde van de ene dB omzet naar de waarde die bij een andere dB hoort. Snapt u het nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *