Techniek in de studio: Mixen in surround sound

Mixen in surround

Als ik iets graag doe is het mixen in surround. De beleving wordt intenser, en de manier van werken vraagt meer van je dan in stereo. Bijna alle bioscoopfilms en Netflixseries zijn tegenwoordig te beluisteren in 5.1 surround. Zelf ken ik niet veel mensen met een surround setup thuis. Toch denk ik dat steeds meer mensen het gaan willen in hun huiskamer omdat het beschikbaar is en omdat het mooi klinkt.

Zelf heb ik mijn ruimte ingeregeld volgens de normen van de “Producers & Engineers Wing”. Dat is een soort AES maar dan van praktijkmensen met enorm veel kennis. Veel bekende producers en technici zijn hierbij aangesloten.

Download hier de 5-1-guidelines van de P&E wing, download hier de 5.1 guidelines van Dolby. Ze zijn iets verschillend qua speakerplaatsing. Daarnaast gaat de P&E wing uit van muziek in surround, Dolby gaat uit van sound design in surround.

5.1-surround-sound

5.1-surround-sound

Surround calibreren

Wil je een surroundsetup calibreren, dan is dat eigenlijk nagenoeg hetzelfde als bij een stereo-setup. Behalve voor je subwoofer is het iets anders, maar dat lees je in bovenstaande P&E wing recommendations hierboven.

Net als bij stereo geldt dat de 20 dBFS pink noise (RMS) die je je DAW naar je uitgangen (oftewel je speakers) stuurt moet in 79dB-C (slow) per speaker resulteren als je gaat meten met de meetmicrofoon. Als dat is ingeregeld blijf je dus van je volumeknop af en maak je je mix. Als je toch zachter/harder wilt afluisteren gebruik dan een gainplugin op de master van je mix. Maar ik raad het je sterk af. Juist door dat referentielevel leer je wat hoe hard en zacht klinkt!

De plaatsing van je speakers is heel belangrijk en daar zijn ook richtlijnen voor. Zelf gebruik ik altijd een gradenboog en een laser om mijn speakers correct te kunnen plaatsen. Wil je zelf je speakers zo goed mogelijk plaatsen, dan is deze link naar een Gradenboog-JPG misschien handig om uit te printen. In combinatie met een laser is de plaatsing perfect te krijgen, maar ook zonder kom je een heel eind.

Trouwens, iedereen denkt altijd aan Dolby als het om surround gaat, maar dat is niet meer de enige die surround protocollen bedenkt. Bedrijven als Auro timmeren ook hard aan de weg met hun Auro 3D systeem.

Iemand vroeg me hoe ik surround mix qua panning: Je ziet een voorbeeld in dit filmpje: Daar heb je joysticks voor:

 

mixen in surround

mixen in surround

mixen in surround

mixen in surround

 

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.