SSL bus compressor

 

SSL bus compressor

Ik houd van de SSL bus compressor zoals je in de SSL tafels vind.

In elk type (4000E, 4000G, 9000J, 9000K, Duality etc) zit een andere buscompressor. En toch, de verschillen zijn minimaal. Het wérkt gewoon prima, je kan snel een goed resultaat behalen en het is een overzichtelijke, gebruiksvriendelijk unit. Tussen de gebruikers zitten mensen die de units van binnenuit gaan analyseren en nabouwen, en dus kom je een hoop clonen tegen van de buscomp. Interessant, maar ik vraag me dan toch altijd af of het net zo werkt als het origineel. Ik heb een poos geleden een unit van Joystick-audio gebruikt, de X-rack module in een Mynx doosje en dat doet wat het moet doen. Daarnaast: het heeft de looks want het ís de unit zelf.

Anyway, mocht je een clone of iets soortgelijks willen proberen (en waarom niet):  de Prime 4000e, de Gyraf SSL clone zelfbouwunit,  de TK BC1, Chameleon labs 7720, Picocompressor, of gewoon de SSL comp als module, of de Gcomp in 19inch. Mogelijkheden genoeg.

Barry Rudolph heeft trouwens een leuk stuk geschreven over buscompressie, check het hier…

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

10 reacties

 1. Hoor je veel verschil tussen de Waves SSL 400o/G-channel plugin en een hardware SSL/clone?
  Die Waves plugins zijn ook best prijzig namelijk..

 2. Tussen de waves plugin (of de ssl plugin) zit weinig verschil met de originele SSL hardware comp, vind ik. Die van Waves klinkt echt goed in mijn oren. Wat de clones betreft weet ik het niet, ze zullen allemaal erop lijken, maar of het ook net zo klinkt……geen idee.

 3. Waarom zou je dan zo’n dure SSL unit kopen.
  Ik zou eerder de plugin kopen, dan heb je zoveel SSL als je wilt/nodig hebt.

 4. Nou ja het ziet er wel vet uit 🙂
  Ik heb een keer met een SSL-man gesproken op een beurs en die zei dat mensen je meteen serieus nemen als ze zo’n mooie SSL in je rackje hebt zitten. haha

 5. Ik zou toch liever hardware verkiezen omdat hardware meer zijn waarde behoud dan een plugin, zie jij maar over 10 jaar je plug-ins te verkopen.

  oh ja hardware staat ook stoerder 😛

 6. Wel goed om te weten dat mensen je serieus nemen als je zon Ssl unit bij je hebt.

 7. Het is net waar je de comp voor nodig hebt. Bij analoog mixen zou ik een hardwareunit kopen, bij in-the-box ben je met de plugin beter af als je die meerdere malen in één sessie wilt gebruiken. Wil je em op je mixbuss, dan kun je em analoog inserten. Het is maar net welk doel het dient. Voor mezelf: ik houd graag iets vast.

 8. Wat die clones betreft (ik kan natuurlijk niet voor alle ssl clones spreken):

  Ik heb er een (gyraf model met als upgrade API achtige trustfilters) en die klinkt echt te gek. Ik gebuik hem nog wel eens op de eindmix, je mix wordt niet alleen qua dynamiek aan mekaar gelijmd, ook qua stereobeeld is wat meer een geheeel. Niet alleen bij digitaal mixen maar ook bij analoge mixen verbeterd de compressor een hoop. Ik heb de compressor nooit geprobeerd in een AB vergelijking naast een ‘echte’ SSL. Ben benieuwd of daar nog veel verschil in zit.

 9. @Martijn: Cool. Heb je em zelf gemaakt? Het lijkt me wel een uitdaging om zo’n unit te maken, maar denk dat ik er stiekem toch veel tijd mee kwijt ga zijn.

 10. Nee niet zelf gebouwd, met veel geluk een exemplaar op Markplaats gevonden bij een jongen die al meerdere van deze compressors had gebouwd. Ziet er van binnen ook netjes uit, anders had ik ‘em niet live durven gebruiken.

  Zelf bouwen schijnt makkelijk te zijn volgens de fora, maar ik ken mezelf een beetje. Koop je voor een paar honderd euro componenten, behuizing, VU meter en dergelijken, dan werkt het niet en verdwijnt zo’n project naar een kast/zolder/… zonde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *