Tech: Back to Knebworth

ATSE

Afgelopen week zat ik de hele week in de studio van Sonic Distribution in Knebworth, nabij London om een test te doen met de budgetline (de zgn. “X-series”) microfoons van sE-Electronics.

Ik ben inmiddels alweer een jaar of 5 endorsee van dit bedrijf en ben dikke vrienden geworden met iedereen daar. Niet alleen vanwege hun persoonlijkheden, maar ook hun manier van werken, het fair trade idee wat ze hebben met hun chinese werknemers. Als één van de weinige microfoonfabrikanten heeft sE een eigen fabriek in China staan. Dat in tegenstelling tot de meeste microfoonfabrikanten, die allemaal gebruik maken van dezelfde elektronika en zelfs dezelfde membramen. In feite koop je als je een Røde microfoon koopt een MXL die er anders uitziet. En zo zijn er ook een hoop fabrikanten op te noemen die in de zomer mensen van het platteland halen om hun microfoons onder slechte omstandigheden in elkaar laten zetten. sE doet dat dus niet, ze hebben hun eigen fabriek waar eigen mensen hun membramen, elektronika en bodies ontwikkelen die daarvoor een eerlijk loon krijgen. Uiteraard blijft dat minder geld dan waar mensen hier in Europa voor werken, maar het zijn goede omstandigheden voor mensen die weten wat ze doen en jaar in, jaar uit voor sE werken.

Hoe dan ook; Sonic Distribution is o.a. importeur van sE Electronics, Rupert Neve, Apogee en SM-Pro en dus had ik beschikking over een behoorlijk arsenaal aan leuke spullen. Bovendien is de controlekamer in hun studio akoestisch ontworpen en uitgevoerd door Andy Munro, wat heel veel helpt bij je afluistering. De mengtafel in de studio is een Rupert Neve 5088, de afluistering was een set sE Eggs, microfoons waren dus allemaal sE mics uit de X series, hoofdtelefoonversterkers waren allemaal de SM-Pro units. AD-DA conversie verliep via Apogee Symphony units.

Eerlijk gezegd: Het klonk enorm goed. Natuurlijk helpt het als je Neve preamps voor je hebt en de opnameruimtes goed klinken maar gezien de prijs van alle microfoons bij elkaar minder was dan de verkoopprijs van een nieuwe Neumann U87ai vond ik het indrukwekkend. Alles (drumkit, contrabas, akoestisch gitaar en zang) klonk vol en schoon en was in de mix goed te definieren. Binnenkort komen alle files online zodat je zelf kunt luisteren naar hoe de microfoons klinken Voor mij was de X1D de verrassing van de week werken in Knebworth: sE’s eerste drums/slagwerkmicrofoon. Een condensator met titanium membraam die een geluidsdruk tot 170 dB aankan, en op drums enorm goed uit de verf kwam…en dat voor 180 euro per stuk.

Check sE Electronics hier…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.