Audio nabewerking

Audio nabewerking

Zonder goed geluid vaart geen programma wel! Audio nabewerking, oftewel het opschonen, editten en mixen van het geluid tilt het niveau van een beeldproductie omhoog. Wat de mogelijkheden zijn lees je hieronder.

Audio nabewerking

Tijdens de audio nabewerking wordt het beeld op een groot scherm geprojecteerd

-Audio nabewerking

Het uitzendwaardig opschonen, editten en mixen van geluid bij professionele audio- en videoprodukties (audio nabewerking) is wat ik in de studio doe, en altijd in hoge kwaliteit. Voor TV-,  bioscoop, games of online mediadoeleinden. En het liefst in surround!

-Sound design

Ook maak ik Sound design. Dat is het maken van alle geluiden in een productie. Je staat er vaak niet bij stil maar heel veel geluid in een produktie is niet het geluid wat ter plaatse is opgenomen. Sound design maak ik vaak op meerdere manieren:  met behulp van geluidseffecten uit een library, met zelf gemaakt ‘Foley’ geluid en natuurlijk met muziek en muzikale effecten. Ik heb daar eerder al eens iets over geschreven, dat lees je hier…

-Audio restauratie / digitaliseren

Vaak genoeg heb ik audio gerestaureerd omdat het vervormd was. Of het was in de verkeerde samplerate opgenomen. Soms zaten er tikken in de audio, of er zat ruis op. Natuurlijk is dat nooit bewust zo opgenomen en komt men er achteraf pas achter. Of men komt bij mij uit om archiefmateriaal wat op band is opgenomen te restaureren én digitaliseren. Gelukkig zijn er heel veel manieren om het achteraf  in orde te krijgen. Wanneer audio zwaar vervormd is of er echt enorme stukken “kapotte” audio tussen zitten wordt het lastig, maar ik kan een heel eind komen.

-Voice-over opnames

Een voice-over kan veel toevoegen in een productie. Geen documentaire kan zonder, en tegenwoordig zijn nagenoeg alle tv-producties er van voorzien. In mijn studio neem ik dan ook regelmatig voice-overs op. Daarvoor zet ik altijd professionals in, want er komt meer bij kijken dan “zomaar iets in de microfoon vertellen”. Een opname van mooie stem die de toon van een productie begrijpt, verheldert de boodschap.

-Hoe en wat?

In de studio wordt in Pro Tools 12 gemixt en afgewerkt naar verschillende formaten. Let op: Audio nabewerking begint eigenlijk pas als er een picture lock beeldmontage is. Het kan ook zonder, maar dat brengt kosten met zich mee.

Stereo (of mono, wanneer gewenst).
Surround 5.1
Surround 7.1

Geluid wordt overigens nóg mooier wanneer je er in surround sound naar kan luisteren. Lees hier en hier wat ik daar over geschreven heb.

Alles wordt gemixt en gemasterd in de gewenste en meest gangbare loudnessnormen zoals de EBU-R128 (de Europese uitzendnorm), ITU-R, Dolby LM100 etc.
Ik mix/master voor Spotify, Netflix, Amazon, Youtube, CD, Blu-ray en DVD en volgens alle andere aanleverspecificaties.

De aanlevering van files die ge-edit/gemixt moeten worden hangt altijd af van het project. Voor film/soundtracks maak ik zelf ook veel orkestopnames en neem dan de WAV-files mee om te mixen. Die tracks importeer ik in Pro Tools. Ook is een OMF of AAF file uit AVID of Final Cut Pro is 1 op 1 te importeren.  Setgeluid van ENG-recorders gemakkelijk incl metadata worden geimporteerd. We hebben een eigen Wetransfer-account waar opdrachtgevers gratis gebruik van kunnen maken en waar tot 20gB aan data in één keer verzonden kan worden.

-Video

Ik werk graag met optimaal beeld bij de audio nabewerking. Een LoRes plaatje kan ook maar aangezien ik gewoon HD kan afspelen zou ik dat graag willen zien tijdens het werk.

Én…er is altijd koffie, airconditioning en wifi 🙂

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.