Een orkest opnemen

Een orkest opnemen

Een orkest opnemen lijkt voor veel mensen heel ingewikkeld. Op zich valt dat best mee. Je werkt met meer mensen en meer inputs dan bij een band, dus veel om in de gaten te houden.

een orkest opnemen

Een orkestopname in Abbey Road studios

Plaatsing van je microfoons is zoals altijd belangrijk. Maar bij soundcheck heb je niet de tijd om alle microfoons eens even lekker te gaan finetunen en dan nog eens te gaan soundchecken. Dus het hele orkest laten spelen, luisteren en kijken of alles goed/schoon binnenkomt en de klank van het geheel samen met de dirigent en klankregisseur beoordelen, eventueel wat aanpassen en gaan met die banaan; opnemen. En als je even iets moet doen wacht er niet één artiest of band op je, maar in elk geval een heel orkest, dirigent, klankregisseur en wie weet wat nog meer :-).

Opstelling

Wil je ooit een orkest opnemen in de studio, dan heb je misschien iets aan bovenstaande foto, klik voor een vergroting. Meestal zitten de strijkers zo geplaatst. Meestal, dus niet altijd. Let wel; geen orkest is hetzelfde. Het kan ook totaal anders zitten, maar dat is bij uitzondering en dat heeft dan zeker een doel. Op Wikipedia staat wel een leuk stuk over hoe het kan verschillen. Het is misschien wat droge kost, maar dit is een nuttige link.

Strijkers van links naar rechts:
1ste Violen
2e Violen
Alt violen
Cello’s. Achter de cello’s zie je 2 bassen.

Daarachter, de 2e schil, van links naar rechts:

3 x hoorns (met de schermen achter zich)
2 x fluit voor basklarinet en 2 klarinetten (zo te zien)
3 trompettisten (als is de meest rechter moeilijk te zien, kan ook een cornet zijn) voor 2 x trombone, 1 x bastrombone en een Es BAs (of Bes Bas)
Achterop zie je percussie staan: Marimba en pauken

Microfoons

De foto bovenaan is een mooie foto van een amerikaanse producer van een sessie in Abbey road. Qua microfoontechniek kun je je lol wel op. Je ziet duidelijk een Decca Tree boven de dirigent staan. Voor mij het belangrijkste element in een opname (of mix) van een orkest omdat het de balans van hoe het orkest in mijn oren goed vangt. Ook zie je een heel erg breed A-B van 2 grootmembraammicrofoons. Afhankelijk van je ruimte is dat een alternatief (of vangnet) voor je Decca tree. Alle secties hebben bovendien steun- of “spot”microfoons zodat je als de Decca tree je niet direct genoeg is je iets kan bijschuiven. Of als er er ergens een solo wordt gespeeld kun je die met zo’n spotmic net een beetje “optillen”.

Nog even terug over hoe de opstelling kan verschillen: Hieronder zie je een timelapse van de opname voor de soundtrack van de film “Godzilla”, van Alexandre Desplat. Opgenomen met een enorm groot orkest. In de titeltrack (link naar de track in Tidal,  link naar de track in Spotify) hoor je, zeker in het begin, heel duidelijk dat de violen hard links en hard rechts geplaatst zijn. Geen cello’s rechts dus. Hoe de strijkers waren opgesteld zie mooi in onderstaand filmpje, een link naar foto’s van die sessie vind je hier..

Meer over dit soort sessies lees en kijk je op scoringsessions.com

Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.