Dit is waarom ik geen gearlist heb

Apparatuur in een muziekstudio

Pak een website van een willekeurige muziekstudio en je komt er een lijst met apparatuur die daar aanwezig is tegen. Ik begrijp dat het op de website staat, maar ik vind het vaak niet belangrijk.

Muziekstudio

De mixruimte bij mij thuis

The Blair Witch Project is opgenomen met bijna geen budget en bijna geen spullen. Michael Jackson nam “Billy Jean” op met een Shure SM7. “Jagged Little Pill” van Alanis Morisette is opgenomen op 16 bit ADAT recorders. Zou het beter hebben geklonken als het met een dure Neumann microfoon was opgenomen, of met de beste converters die er zijn?

Als ik als technicus/producer een studio zou willen huren kijk ik natuurlijk graag op zo’n apparatuurlijst, of gearlist. Ik wil graag weten waar ik mee kan werken. Regisseurs of producenten interesseert het niets, die willen gewoon een vet klinkend sound design en/of muziekscore. Muzikanten concentreren zich op hun instrument en op de muziek die ze maken. Natuurlijk heb je opdrachtgevers die weten hoe apparatuur klinkt, maar dat zijn er niet veel. En dan nog, zet een luidspreker in de ene ruimte neer, en daarna in een andere en waarschijnlijk klinkt het 2 keer totaal verschillend.

Een goede studio heeft alle tools in huis heeft om jouw productie te gek te laten klinken, en degene die daar altijd werkt  kan beoordelen hoe z’n ruimte klinkt. En dan nog: De beelden, het verhaal, het liedje of het arrangement zijn belangrijker dan de klank. Ik neem graag de muziek van Jimi Hendrix of vroege opnames van de Beatles als voorbeeld: Dat zijn te gekke liedjes, maar de opnamekwaliteit is zelden waanzinnig “technisch” goed. Het is echter wel te gek gespeeld, gezongen én het zijn stuk voor stuk goede liedjes met een eigen sound. Weinig mensen die naar Netflix kijken of Spotify luisteren,  letten op de klank. Ze kijken naar een film of luisteren naar het liedje.

Lang verhaal kort:

Het lijkt nu misschien alsof apparatuur niet zo belangrijk is. Dat is niet zo. Te gekke apparatuur, microfoons, plugins, converters, preamps, noem het maar op, kunnen een opname nét iets beter laten klinken. Dat kost een hoop geld, maar dat is het me waard. Het helpt me dus om producties beter te laten klinken. Maar dat iets technisch goed klinkt komt niet door de apparatuur, maar omdat ik weet hoe ik die apparatuur moet gebruiken. Ik kan perfect een heel slecht liedje opnemen. Maar of het daar beter van wordt?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.