Pro Tools 12

Pro Tools 12

Pro Tools 12 is alweer een poos uit, maar ik wil er toch nog een post aan wagen. 

Altijd heb ik gezegd dat alle andere DAW’s ook kunnen wat Pro Tools kan maar sinds de laatste update vraag ik me dat toch écht af. Waarom? Als eerste is de volledige Dolby Atmos ondersteuning. Alle features prima in orde en werken perfect. Ook zijn de commit & track freeze functies goed doordacht en geven ze je computer veel lucht bij het mixen van grote sessies. Als je veel audiotracks, auxtracks en plugins in je sessie hebt wordt je computer trager. Dankzij commit & trackfreeze is dat probleem dus voorbij. Ook is er natuurlijk ondersteuning via EUcon op je Ipad. Wederom is dat vooral bij grote sessies zoveel sneller. Vooral het visueel splitten van je track aan de hand van kleur is heel slim bedacht. Als dat als abacadabra klinkt: download de gratis app en probeer het!

Duur?

Toch hoor ik veel mensen klagen dat Pro Tools veel geld kost. Persoonlijk vind ik dat wel meevallen. Als professional wil je met het beste en het snelste werken, en dat kost geld. maar afgezet tegen alle nieuwe features die Pro Tools nu te bieden heeft en de veel efficiëntere en dus snellere manier van werken, valt de prijs enorm mee; dat heb je zo terugverdiend.

Ben je hobbyist en wil je niet teveel geld uitgeven aan je software? Dan zou ik Reaper aanraden. De enige DAW die best veel kan wat Pro Tools kan en gratis is. Geen Atmos (wel 5.1 surround) ondersteuning en geen Eucon-app op een Ipad, maar wel alle belangrijke features voor niets. Ideaal voor alle beginners en studenten dus ook. Al was het maar vanwege het feit dat Pro Tools de standaard is in alle professionele en grote studio’s.

Avid is meer naar de eindgebruiker gaan luisteren en maakt veel updates naar wens. Dus voorlopig blijf ik met Pro Tools werken.

Check meer van Pro Tools hier…, Meer over wat ik doe en heb gedaan lees je hier…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.